Zupa z dynią i soczewicą
Dzisiejsza zupa to zupa z serii czyścimy szafki. Po przygotowaniu risotto została nam dynia, w szafce była otwarta torebka soczewicy, cebulka i czosnek są zawsze pod ręką. Ponieważ my nie lubimy nic marnować oto nasza sycąca pyszna zupa, zresztą przygotujcie ją sami, a zobaczycie że mówimy prawdę.
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 szklanka czerwonej soczewicy
500 g obranej dyni
1,5 l bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
125 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek i chwilkę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać przyprawę curry i paprykę w proszku a także przepłukaną soczewicę. Wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 7 minut. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię oraz koncentrat pomidorowy. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości składników. Dodać śmietankę, wymieszać i odstawić z ognia. Posypać natką pietruszki. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz