Dyniowe muffinki z białą czekoladą
Jesienne
lekko wilgotne i jednocześnie puszyste muf finki z dodatkiem puree z dyni,
która kojarzy się z tą porą roku. Jesień nie musi być szara i ponura, bo dzięki
dyni kojarzy nam się ze słońcem i pięknymi kolorami jesieni. Do naszych muffin polecamy
dobrą jesienną herbatę i wszystkie jesieniary będą w siódmym niebie.
Składniki:
250 g puree z dyni
350 g mąki
150 g cukru
10 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
70 g masła
2 jajka
100 ml mleka
pół tabliczki białej czekolady
Polewa:
1 biała czekolada
1 łyżka oleju
Przygotować puree z dni: dynię wydrążyć, obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w temperaturze 180℃ st. Wyjąć, następnie rozgnieść widelcem lub blenderem, ostudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Puree z dyni wymieszać z roztopionym i wystudzonym masłem, mlekiem i jajkami. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi.
Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, następnie kłaść kostkę czekolady i przykryć resztą ciasta do ¾ wysokości papilotki. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 ℃. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Białą czekoladę z dodatkiem oleju rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ozdobić muffinki.
Komentarze
Prześlij komentarz