Deser Rafaello

Mega puszysty, mega pyszny i mega słodki deser. Miłośnicy kokosu będą w siódmym niebie. Do tego polecamy jako dodatek kwaśne maliny lub inne ulubione owoce dla przełamania smaku. 

Składniki:

400ml mleka kokosowego 
80g wiórków kokosowych
200g białej czekolady
200ml śmietanki 36% schłodzonej
250g mascarpone schłodzonego
1-2 łyżki cukru pudru 
2-3 wafelki kokosowe
owoce do dekoracji

Mleko kokosowe przelać do garnka, dodać wiórki kokosowe i gotować 30 minut do zgęstnienia masy. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić przez noc w lodówce. Następnego dnia ubić mascarpone, śmietankę i cukier puder na sztywny krem. Na koniec ręcznie wmieszać schłodzoną masę kokosową. Na dno pucharka nałożyć warstwę kremu, na to pokrojone na kawałki wafelki i układać na zmianę.







Komentarze

Popularne posty