Domowa focaccia

Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Cieniutką focaccie już robiliśmy, teraz czas na tą puszystą. Za każdym razem smakuje doskonale z odrobiną dobrej oliwy.

Składniki:

550 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
400 ml wody
oliwa

Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe
świeży rozmaryn
czerwona cebula
oliwki 
gruba sól morska

Do misy wrzucić mąkę, drożdże, łyżeczkę cukru, sól, oregano. Wymieszać i dodać 400 ml wody. Wymieszać dokładnie i polać ciasto oliwą ok. 2-3 łyżki. Lekko zarobić palcami, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.12 h. Po tym czasie, naoliwionymi palcami zarobić kulę ciasta, którą wkładamy do natłuszczonej blachy z papierem do pieczenia. Ciasto zostawiamy na blacie ok 3h. Po tym czasie zanurzamy w cieście naoliwione palce tak, by powstały na wierzchu bąbelki. Wciskamy w ciasto połówki pomidorków, posypujemy świeżym rozmarynem i odrobiną oregano, grubo mieloną sól morską, oliwą i wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika, góra dół 220℃ na 15 min. Po tym czasie przekładamy blaszkę na środkową półkę i pieczemy kolejne 15 min do zarumienienia.












Komentarze

Popularne posty