Karpatka korzenna

Karpatka w wykonaniu jak każda inna, natomiast smak niepowtarzalny. Ciasto z nutą korzenną za sprawą korzennej przyprawy, a krem to już normalnie odlot z masłem orzechowym. Połączone razem tworzą duet doskonały.  

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej 
5 jajek
1 płaska łyżka przyprawy korzennej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Krem:
3 szklanki mleka
200 g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej 
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
4 łyżki masła orzechowego 
cukier puder do posypania

Ciasto: wodę zagotować z masłem lub margaryną. Garnek zdjąć z ognia i mieszając energicznie najlepiej drewnianą łyżką, dodać mąkę z przyprawą korzenną. Garnek postawić z powrotem na kuchenkę i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na do ostygnięcia. Do zimnego ciasta, miksując mikserem, dodawać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Krem: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje i pozostawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń oraz masło orzechowe. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotową karpatkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.







Komentarze

Popularne posty