Pulpety wieprzowe w sosie potrawkowym

Pulpeciki nie muszą być nudne i tylko w sosie pomidorowym, za którym nie wszyscy przepadają. Mamy dziś delikatniejszy sosik dla tej drugiej grupy. Warzywny, potrawkowy, o delikatnym smaku i konsystencji. Naszym zdaniem zasmakuje on najmłodszym, zwłaszcza z ziemniaczkami.

Składniki: 

300 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jako 
40 g czerstwej bułki
60 g cebuli
100 g marchewki
100 g pietruszki
100 g selera
40 g masła
40 g mąki pszennej
60 g śmietany 18%
60 g bułki tartej
sól
pieprz 

Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnić warzywa korzeniowe w słupki o długości około 6 cm i grubości 1mm i ugotować z nich wywar. Rozdrobnić cebulę w piórka i dodać do wywaru. Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i posiekać, posiekać na desce, dodać do zmielonego mięsa. Wyrobić masę z mięsa, namoczonej bułki, bułki tartej, jaja i doprawić do smaku. Uformować z masy mięsnej 8 porównywalnej wielkości kulki i gotować  w wywarze z warzyw.
Sporządzić z otrzymanego wywaru sos potrawkowy, zagęścić go podprawą zacieraną i doprawić do smaku. Dodać ugotowane warzywa. Podawać z ryżem i ulubioną surówką. 








Komentarze

Popularne posty