Śledzie po turecku


Tak naprawdę to w Turcji nie byliśmy i nie wiemy czy to danie faktycznie ma coś wspólnego z tym krajem, podobnie jak ryba po grecku. Ale cóż śledziki bardzo aromatyczne i dobre nam wyszły, o wyrazistym smaku. Naszym gościom smakowały, więc i wam z pewnością przypadną do gustu. 


Składniki:

6 filetów śledziowych w oleju
1 szklanka oleju
1 biała cebula
3 łyżki przecieru paprykowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu winnego 
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól
gałązki koperku


Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Pokroić na kawałki ok. 1 cm szerokości. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać koncentrat paprykowy i pomidorowy. Doprawić kurkumą, tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć 4-5 minut, często mieszając. Na koniec dodać olej i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Cały czas mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Dodać koperek i wymieszać.
Dodać sos paprykowo-pomiodorowy do śledzi. Dokładnie wymieszać.
Śledzie przełożyć do słoiczków lub salaterek. Wstawić do lodówki.
Podawać udekorowane gałązkami świeżego koperku.












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty