Racuszki z truskawkami

Korzystajmy z uroków lata i zajadajmy się potrawami z owocami sezonowymi. Sezon truskawkowy chyli się ku końcowi, ale jeszcze póki są, nie traćcie czasu. Doskonałe danie  na śniadanie czy podwieczorek.
 
Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanki mleka
2 dag drożdży
5 dag cukru
2 jaja
1 mały kieliszek spirytusu
10 sztuk truskawek
cukier puder
olej do smażenia

Drożdże rozpuścić w cukrze i w pół szklanki mleka. Jaja ubić, dodać pozostałe mleko, przesianą mąkę i rozpuszczone drożdże. Na końcu alkohol i i dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone w ćwiartki truskawki. Na gorący olej nakładać łyżką porcje racuszków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.







Komentarze

Popularne posty