Tarta ze szparagami z serami Ambasador, Gouda i Zamojski OSM Krasnystaw
Sezon na szparagi w pełni, więc warto zrobić tarte, którą nauczyliśmy się pod okiem pani Katarzyny Bosackiej. Kruchy, maślany spód i aksamitny farsz z naszych lokalnych serów Ambasador, Gouda i Zamojski oczywiście z OSM Krasnystaw. Nam smakowało bardzo i powtórzyliśmy ten przepis na zajęciach. Polecamy póki szparagi jeszcze są.
Składniki:
Ciasto :
300 g mąki pszennej
1 kostka masła OSM Krasnystaw
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
500 g fasoli do obciążenia podczas pieczenia wstępnego
Masa:
1 pęczek szparagów
5 jajek
600 ml śmietany 18% OSM Krasnystaw
100 g sera Gouda OSM Krasnystaw w kawałku
100 g sera Ambasador OSM Krasnystaw w kawałku
100 g sera Zamojskiego OSM Krasnystaw w kawałku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
sól
pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w drobną kostkę i w palcach rozcierać z mąką aż powstaną drobne grudki. Dodać jajka i energicznie wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, schłodzone ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm i przełożyć do natartej resztą masła formy. Odciąć wystające fragmenty ciasta, nakłuć je widelcem, na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i równomiernie wysypać fasolę. Piec przez 15-20 minut. aż się zrumieni.
W tym czasie przygotować nadzienie: w misce roztrzepać trzepaczką jajka, dodać śmietanę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i odciąć główki, które posłużą za dekorację. Pozostałe części łodyg pokroić ukośnie w niezbyt grube plasterki (ok. 0,5 cm). Dodać do masy.
Sery pokroić w kostkę o boku 1 cm i również przełożyć do miski i wymieszać. Gdy spód jest już lekko rumiany przelać masę do formy. Główki szparagów ułożyć na wierzchu i zapiekać w 180 stopniach kolejne 30-40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz