Panna cotta na kefirze wysokobiałkowym OSM Krasnystaw
Deser, który podbił kubki smakowe wszystkich uczestników i obserwujących Warsztaty Kulinarne z Katarzyną Bosacką. Przepis mamy oczywiście od pani Kasi i wykonaliśmy go pod jej czujnym okiem. Jest to na chwilę obecną nasz numer jeden wśród deserów, a jeszcze z dodatkiem kefiru i mleka oczywiście od OSM Krasnystaw.
500ml mleka 3,2 % OSM Krasnystaw
1500ml kefiru wysokobiałkowego OSM Krasnystaw
1/2 szklanka cukru trzcinowego
ekstrakt waniliowy
żelatyna według proporcji na opakowaniu
500 g malin (mogą być mrożone)
kilka łyżek dżemu różanego
Maliny zmiksować z dżemem różanym. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Mleko z cukrem i wanilią podgrzać w rondelku do granicy zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, ostudzić (to ważne, inaczej masa się zwarzy!). Połączyć z kefirem. Dokładnie wymieszać.
Płyn przelać do miseczek, wstawić do lodówki. Podawać z musem różano-malinowym.
Komentarze
Prześlij komentarz