Bezy z kremem kawowym

Smakoszami kawy jesteśmy wielkimi, dlatego wszystko co kawowe połykamy niemal w całości. Delikatne i kruche bezy z lekkim kremem kawowym to mistrzowskie połączenie. Te ciasteczka będą furorą na przyjęciu, nikt im się nie oprze. Musimy się do czegoś przyznać, a mianowicie, że smak tych ciasteczek w naszym przypadku gwarantuje świeżo palona kawa z Coffeedesk, naszego ulubionego sklepu z kawą, herbatą i wszelkimi przyrządami do ich parzenia czy serwowania*.

Składniki:

Blaty:
5 białek
250 g cukru
szczypta soli

Krem:
200 g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki kawy świeżo mielonej u nas HAYB - Brasil Espresso oczywiście od Coffeedesk

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką np.: kwiatka i wyciskać bezy o wielkości ok. 11x6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20 ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. Ubijać ok. 5 min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z palnika i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami zaparzonej kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusami, miksując cały czas na najwyższych obrotach.  Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry dobrą, mieloną kawą.

* materiał sponsorowany

Komentarze

Popularne posty