Ciasto z truskawkami i galaretką
Takie ciasto to obowiązkowa słodkość w czasie sezonu truskawkowego. Musi zagościć w każdym niemal domu, a znika znacznie szybciej niż się pojawia. Spieszcie zrobić tą pyszność bo mówią, że sezon truskawkowy powoli dobiega końca.
Składniki:
Warstwa z galaretką:
2 galaretka truskawkowe
800 ml gorącej wody
ok. 450 – 500 g truskawek
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30%
500 g serka mascarpone
5 – 6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
Poncz:
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek i miksować razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodawać po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodać suche składniki i delikatnie wmieszać szpatułką. Przelać do formy i piec przez ok. 30 – 35 minut w temp. 175ºC. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia, następnie nasączyć
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Śmietankę razem z mascarpone miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewać ostudzoną żelatynę.
Wyłożyć krem na biszkopt, układać kawałki truskawek i polać tężejącą galaretkę. Całość włożyć na minimum kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz