Kapuśniak z młodej kapusty

Gdy nadchodzi czas, że w sprzedaży pojawia się młoda kapusta to obowiązkowo trzeba zrobić z niej kapuśniaczek. Oczywiście z młodymi ziemniaczkami i marchewką a do tego dużo zielonego koperku. Ten smak zwiastuje nadchodzące lato. 

Składniki:

1 młoda kapusta
6 sztuk młodych ziemniakowi
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g boczku wędzonego
2 marchewki 
½ szklanki przecieru pomidorowego
1 litr bulionu
2 pęczki koperku 
olej do smażenia

Umyć i poszatkować kapustę. Oskrobać i pokroić w kostkę ziemniaki. Obrać z łupinek czosnek i cebulę. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Umyć, oskrobać i pokroić w kostkę marchewkę. Pokroić w kostkę boczek. Umyć, osuszyć i posiekać koperek.
W dużym garnku na oleju usmażyć boczek, cebulę i czosnek. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, przyprawy, kapustę i zalać rosołem. Warzywa gotować do miękkości. Pod koniec dodać pół szklanki przecieru pomidorowego i posiekany koperek.







Komentarze

Popularne posty