Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Naleśniki wszystkiego rodzaju bardzo lubimy jeść, ale również i sporządzać. Jest to danie które można zrobić na wiele sposobów. Mogą być słodkie, słone, kwaśne czy pikantne. Dziś zrobiliśmy naleśniki po meksykańsku, zapiekane z sosem pomidorowym. Pycha !!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 jaja
szczypta soli
niepełna szklanka gorącej wody
Farsz:
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
400 g mięsa mielonego
1 szklanka bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka oregano
Dodatkowo:
300 g tartego sera typu mozarella
1 łyżeczka suszonego oregano
natka pietruszki lub kolendra
Z podanych składników sporządzić ciasto, dodając pod koniec gorącą wodę. Smażyć naleśniki na dużej patelni.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut. Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.
Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą. Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano. Zapiekać przez ok.20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.
Komentarze
Prześlij komentarz