Ciasto z kaszy manny na kefirze

Ależ to ciasto jest wilgotne, smaczne, pyszne, a jakież puszyste, no kosmos. Po prostu musicie je zrobić i spróbować, genialne jest. Ciekawym patentem jest też wykorzystanie kaszy manny do sporządzenia ciasta ucieranego. My na pewno to ciasto jeszcze nie raz zrobimy. Polecanko!
Składniki:

500g kefiru naturalnego
1szkl kaszy manny
1szkl mąki pszennej 
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki naturalnego kakao
2 duże jajka
1szkl cukru
1 mały cukier waniliowy
100g masła

Polewa:
3 łyżki mleka
100g czekolady mlecznej
2-3 łyżki dowolnych orzechów

Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Kefir przełożyć do miski. Wsypać do niego kaszę manną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę spożywczą. Wymieszać łyżką i odstawić na około 30 minut do napęcznienia. Jajka wbić do miski i zmiksować z miękkim masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę jajeczną przełożyć do kaszy z mąką i kefirem i wymieszać łyżką. Tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i przemieszać widelcem. Ciasto piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. 
Mleko podgrzać i wrzucić do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Czekoladą posmarować wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto można kroić, gdy czekolada zastygnie.








Komentarze

Popularne posty