Wykwintne pączki
W okresie karnawału a zwłaszcza w Tłusty Czwartek uwielbiamy przygotowywać no i oczywiście jeść pączki. Ale nie takie zwyczajne, bo lubimy eksperymentować. Tym razem mamy dla was bardzo wykwintne pączusie z fistaszkowym kremem i owocami. My mieliśmy akurat borówki ale maliny, truskawki czy inne Wasze ulubione owoce z pewnością będą idealne. Jak spróbujecie na jednym nie przestaniecie.
300 g mąki
1 jajko
45 g cukru
szczypta soli
7 g suchych drożdży
140 ml ciepłego mleka
40g miękkiego masła
1 kieliszek spirytusu
Krem:
250 g mascarpone
300 g masła orzechowego, gładkiego bez kawałków orzeszków
300 ml śmietany kremówki 30%
100 g cukru pudru
Do dekoracji:
dowolne owoce
cukier puder
Drożdże wymieszać z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem oraz cukrem. Przelać do misy miksera. Dodać mąkę, sól, jajko, spirytus. Zagniatać ciasto za pomocą haka. Pod koniec dodać miękkie masło i ugniatać, aż masło całkowicie połączy się z ciastem. Z ciasta uformować kulę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek lekko spłaszczyć i uformować kulę. Przykryć i pozostawić na 30 minut. Smażyć kule na rozgrzanym oleju na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
Krem: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder umieścić w misie i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Wymieszać delikatnie masę orzechową z bitą śmietaną za pomocą silikonowej szpatułki. Przełożyć krem do worka cukierniczego zakończonego tylką z gwiazdką.
Gdy pączki się usmażą odczekać aż chwilę ostygną i przekroić wzdłuż, jak bułkę do burgera. Połowę udekorować kremem i owocami, zamknąć druga połową i posypać cukrem pudrem.
Pączki z fistaszkowym kremem i owocami brzmią niezwykle apetycznie! To ciekawa, a przy tym wykwintna propozycja na Tłusty Czwartek, idealna dla miłośników eksperymentowania w kuchni. Składniki są proste, a sposób przygotowania klarowny. Wydaje się, że połączenie delikatnego kremu mascarpone z masłem orzechowym oraz świeżymi owocami doda pączkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dziękujemy za przepis i inspiracje kulinarne! 🍴
OdpowiedzUsuńPolecamy się. Krem fistaszkowy pasuje również idealnie do ptysiów lub eklerów
Usuń