Pączki na samych białkach

Przygotowując się do Tłustego Czwartku przygotowywaliśmy różne pączki i faworki i nazbierało nam się sporo białek. A że nie szykowała się żadna impreza na którą można by je spożytkować do przygotowania bezy, zefirów czy makaroników dumaliśmy co z nich zrobić.  Z pomocą przyszły nam wanilioweimprowizacje i zrobiliśmy puszyste pączuszki na samych białkach. Spróbujcie a nie pożałujecie. 


Składniki:

50g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4szkl. ciepłego mleka
3 łyżki oleju
4 białka
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
marmolada do nadziewania
cukier puder do obtoczenia pączków
olej do smażenia

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski dodać mąkę i zaczyn, wyrabiać, dodać spirytus i po jednej łyżce ubitej piany z białek, wyrobić. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie wałkować na 2 cm grubości. Smażyć w tłuszczu w temperaturze około 180 stopni, na złoty kolor. Pączki można nadziewać przed smażeniem lub po. Można też pudrować lub lukrować.








Komentarze

Popularne posty