Węgierskie chrusty
Uwielbiamy tradycyjne chrusty z babcinego przepisu, ale oczywiście nie pogardzimy nowymi przepisami na te słodkości. Sięgnęliśmy po recepturę na węgierskie chrusty. Nie wiemy czy przepis jest tak samo węgierski jak ryba po grecku grecka, ale nie mniej jednak chrusty wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Możemy je z czystym sercem polecić.
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
1 szczypta soli
4 żółtka
1 łyżka brandy
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka suchych drożdży
50 ml mleka
50 g masła
olej
czekolada mleczna
Rozpuścić drożdże ze szczyptą cukru w ciepłym mleku. Mąkę, pozostały cukier i sól wsypać do miski. Dodać żółtka, drożdże, brandy i śmietanę. Zagnieść ciasto, podczas gniecenia dodawać stopniowo masło. Przykryć miskę i zostawić na około 30 w ciepłym miejscu. Rozwałkować ciasto bardzo cienko i pokroić w prostokąty. Naciąć na środku i uformować faworka. W głębokim naczyniu rozgrzać olej i smażyć chrusty na zloty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i polać cieniutkimi smużkami czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Komentarze
Prześlij komentarz