Faworki pieczone
Nieco odchudzone, bo pieczone i w innym kształcie ale jednak faworki. Polecamy dla tych co nie chcą lub nie mogą jeść tych tradycyjnie smażonych. A jeśli macie w domu małego pomocnika to ich formowanie będzie niezłą frajdą, a może przy okazji powstanie jeszcze inny, ciekawszy kształt.
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
6 łyżek gęstej śmietany np. 12-procentowej
1 łyżka octu
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
cukier puder do posypania
Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żółtka, ocet i śmietanę. Ugniatać ciasto, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć na blat posypany mąką i wałkować. Po rozwałkowaniu ciąć ciasto i tworzyć kokardki. Faworki wykładać na blachę i piec przez 10–11 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zaraz po wyłożeniu posypać je cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz