Zupa pieczarkowa z ryżowymi kuleczkami
Niby zwyczajna pieczarkowa, a jednak nie do końca. Brak w niej ziemniaków a dodatek skrobiowy stanowią pyszne ryżowe kulki z dodatkiem natki pietruszki. Warto od czasu do czasu zmienić coś w popularnych zupach i nadać im świeżości.
ok 400 g pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
1-1,5 l bulionu drobiowego
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
kilka łyżek śmietanki 30%
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki
posiekana natka pietruszki
Kuleczki:
1 woreczek ryżu
2 kajzerki
1 szklanki bulionu
1 małe jajko
ok 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Pieczarki pokroić na półplasterki. Pokrojone grzyby włożyć do garnka i zalać je bulionem. Dodać liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 35-45 minut. Na koniec zupę zabielić śmietanką.
W międzyczasie kajzerki pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w miseczce. Zalać je bulionem i odstawić do czasu, aż wchłoną płyn. Następnie odcisnąć je i połączyć z ugotowanym ryżem. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Doprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Formować w dłoniach małe kuleczki. Kuleczki wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez chwilę od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
Zupę podawać z ryżowymi knedelkami, posypaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz