Ryż z kurczakiem i warzywami po meksykańsku
Niech Was nazwa nie zwiedzie, to danie nie musi być bardzo pikantne, bo tak się większości kojarzą potrawy meksykańskie. Jego ostrość zależy od Waszych upodobań, my tak średnio szaleliśmy z ilością żaru. Odżywcze, różnorodne, kolorowe i przede wszystkim smaczne danie obiadowe.
200 g ryżu basmati
400 g piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
200 g kukurydzy konserwowej
½ puszki czerwonej fasoli
1 opakowanie pomidorów koktajlowych
1 awokadu
sól
pieprz
sok z limonki
2 garstki kolendry
oliwa
oregano
słodka papryka
kmin rzymski
odrobina ostrej papryki
Ryż ugotować odcedzić i wystudzić. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano, słodką papryką, kminem rzymskim, ostrą papryką.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażymy mięso z każdej strony. Dodać pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Smażymy, mieszając przez ok. 2 minuty.
Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę, wymieszać. Wsypać ugotowany ryż, mieszać i smażymy przez ok. 2 minuty. Dodać pokrojone na cztery części pomidory i pokrojone w kostkę awokado. Całość skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz