Pierogi z soczewicą i mięsem
Ciasto:
2 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżki oleju
ciepła woda, tyle ile wchłonie ciasto
Farsz:
1,5 szklanki soczewicy zielonej
500 g mięsa z łopatki
2 cebule
sól, pieprz, tymianek, czubrica zielona, czosnek
6 łyżek oliwy
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto w misce, przykryć ściereczką na pół godziny. Mięso pokroić na drobniejsze kawałki, przyprawić i udusić, wystudzić. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Soczewicę ugotować w wodzie w ilości 1:2 około 20 minut, wystudzić. Całość zmielić na średnich oczkach, doprawić przyprawami według uznania. Lepić pierożki, gotować 1-2 minuty po wypłynięciu.
Komentarze
Prześlij komentarz