Warzywna lazania
Lazania to z zasady potrawa z makaronem, przecierem pomidorowym i mięsem mielonym. Coraz częściej sporządzamy potrawy bez dodatku mięsa i jak się okazuje lazania też może się udać bez mięsa z samymi tylko warzywami. Uważamy, że wyszła sztosowa, no po prostu warzywa mają moc. Polecamy zastępować mięso innymi produktami, a przynajmniej próbować zastępować.
Składniki:
2 opakowania warzyw na patelnie
olej do smażenia
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
Sos:
50 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml mleka 2%
sól
pieprz do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
4 plastry sera gouda
150 g parmezanu
Warzywa usmażyć na patelni na oleju. Dodać białe wino i 2 przeciśnięte ząbki czosnku oraz ocet balsamiczny, dusić około 20 minut. Doprawić pieprzem i solą.
Rozpuścić masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę I stopnia. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy oraz gałkę muszkatołową. Mieszać aż powstanie sos o aksamitnej konsystencji.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Ułożyć na spód plastry makaronu lazania, wyłożyć na nie trochę sosu a następnie połowę warzyw. Na warzywa ułożyć ponownie makaron. Polać sosem i na to ułożyć plastry sera. Na koniec ułożyć makaron polać sosem i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Od razu po wyjęciu posypać startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz