Kurczak smażony z warzywami po chińsku
Kolejna propozycja ala chińska wykonana przez naszych uczniów klas końcowych. Oni w zasadzie sami komponują już niektóre potrawy, dajemy im wolną rękę, żeby byli twórczy, niehermetyczni, otwarci na eksperymenty w kuchni i odrobinę szaleństwa. Wyszło całkiem smacznie, egzamin zdany.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
4 papryczki chilli
1/2 czerwonej papryki
200 gram pieczarek
1 szalotka
2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
2 łyżeczki sosu chilli
250 gram makaronu ryżowego
Szalotkę oraz paprykę pokroić w paseczki. Kurczaka w mniejsze kawałki. Pieczarki w plastry, a dwie papryczki chilli na drobno.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażyć pokrojoną szalotkę. Po chwili smażenia (około 2 minuty) dodać do woka kurczaka. Całość smażyć mieszając. Do przysmażonego lekko kurczaka dodać pokrojoną paprykę, po chwili pieczarki oraz 2 pokrojone papryczki chilli. Kiedy warzywa puszczą soki i się lekko przysmażą do woka dodać 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu chilli oraz 3 łyżki słodkiego sosu sojowego. Całość dokładnie mieszać i dusić przez około 2 minuty mieszając.
Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Przecedzony makaron przełożyć na talerze. Gotowego kurczaka z warzywami i sosem przełożyć na makaron ryżowy.
Komentarze
Prześlij komentarz