Cappucino siostry Anastazji
To jest ciacho, jakich u siostry Anastazji dużo. Często inspirujemy się jej przepisami, albo tak jak dzisiaj odtwarzamy po prostu. To jest ciasto z gatunku tych imprezowych, co wszyscy będą chcieć przepis. Godne uwagi polecenia!
Składniki:
ciasto I:
8 jajek
28 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w 180⁰C w formie 20x30, po upieczeniu przekroić na 2 części.
ciasto II:
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160-180 stopni przez 30 min.
Krem:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
Przełożenie ciasta:
I ciasto – masa – II ciasto – masa – I ciasto – polewa z rozpuszczonej czekolady z 3 łyżkami śmietanki 30%.
Komentarze
Prześlij komentarz