Zupa curry z dynią, szpinakiem i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zup z nutką orientu i luksusu w postaci krewetek. Do tego dynia i szpinak i można się zajadać. U nas ta zupa zniknęła w oka mgnieniu, nawet nie wystarczyło jej na dokładki.
1 łyżeczka oleju
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 szklanka surowej dyni (obranej i pokrojonej w kosteczkę)
500 ml bulionu
250 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z limonki
ok. 100 g szpinaku
200 g krewetek (oczyszczonych, bez ogonków, rozmrożonych)
kolendra do posypania
W garnku podgrzać olej i dodać pastę curry. Podsmażać przez 1-2 minuty co chwilę mieszając. Dodać dynię i smażyć przez ok. 1 minutę mieszając.
Dodać 2-3 łyżki bulionu i podsmażać przez 2-3 minuty co chwilę mieszając. Dodać resztę bulionu i zagotować. Gotować przez 5 minut, następnie dodać mleko kokosowe i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5-7 minut na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
W międzyczasie doprawić cukrem oraz solą w razie potrzeby. Dodać krewetki, odstawić garnek z ognia i odczekać ok. 3 minuty, dodać opłukany szpinak, wymieszać. Doprawić sokiem z limonki i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz