Tarta ze śliwkami i kruszonką

Tarta, jak wszystkie u nas, grzechu warta 😀. Kruchy spód, środek pełen soczystych, pełnych witamin śliwek węgierek, od zaprzyjaźnionego sadownika. Całość zwieńcza chrupiąca lekko złota kruszonka. Cóż więcej do szczęścia potrzeba? No może przydałaby się jeszcze gałka lodów śmietankowych lub waniliowych i już jesteśmy w niebie. 

Składniki:


Ciasto kruche:
200 g mąki
50 g cukru
140 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 szczypta soli


Nadzienie:
800 – 1000 g śliwek węgierek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanek
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki


Kruszonka:
130 g mąki
50 g masła zimnego
80 g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu


Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość szybko i dokładnie zagnieść. Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykleić nim formę do tarty o śr. 23 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryć je papierem do pieczenia, na który wysypać suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Następnie wyjąć je z piekarnika, usunąć papier i fasolę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 10 minut i piec do zrumienienia ciasta.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Owoce przełożyć  do garnka. Wodę z mąką ziemniaczaną rozmieszać. Dolać do śliwek. Całość gotować na małym ogniu ok. 3-4 minuty.
Cukier i mąkę wymieszać. Mieszankę wysypać na ciasto kruche. Śliwki przełożyć na ciasto, odsączając je z płynu.
Mąkę, masło, cukier i cynamon zagnieść na kruszonkę. Posypać nią ciasto. Tartę wstawić do piekarnika (180°C) i piec do momentu zarumienienia się kruszonki. 









Komentarze

Popularne posty