Ciasto budyniowe ze śliwkami
Gdy pojawiają się śliwki to oczywiście musi się pojawić z nimi ciasto. Tylko pamiętajcie zawsze kupić lub zerwać więcej tych owoców bo u nas podczas pieczenia połowę zjedliśmy takie były pyszne. Te pierwsze, wyczekane smakują najlepiej.
Ciasto:
4 średniej wielkości jajka
110 g cukru
150 g bardzo miękkiego masła
160 g mąki pszennej tortowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 15-20 śliwek
2 łyżki kaszy manny
Kruszonka:
40 g cukru pudru
70 g mąki pszennej tortowej
50 g schłodzonego masła
Do miski wsypać cukier puder i mąkę pszenną. Masło pokroić na drobne kawałki dodać do sypkich składników. Następnie całość wyrabiać palcami do powstania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce.
Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki.
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i solą.
Do misy miksera wrzucić miękkie masło, następnie dodać cukier cukru i ucierać do uzyskania jasnej, puszystej masy bez widocznych kryształków cukru. Kolejno dodawać jajka.
Suche i przesiane składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj na najniższej moc miksera, Mieszać tylko do połączenia składników.
Blaszkę 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do blachy, delikatnie wyrównać, wierzch posypać kaszą manną. Pokrojone śliwki poukładać skórką do dołu jedną obok drugiej na cieście. Kruszonkę rozkruszyć na ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec na ustawieniu góra – dół przez około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez około 10 minut i dopiero wyjąć.
Komentarze
Prześlij komentarz