Jesienne ciasto z jabłkami i kruszonką
Kolejne ciasto z gatunku brzydkie, a dobre. Serio taki jabłecznik, szarlotka, kruszonka, po prostu mix ciasta ucieranego z jabłkami pod kruszonką. Niby nic, a do kawy czy jesiennej herbatki jak znalazł, tylko trzeba najpierw zrobić, żeby znaleźć w swojej kuchni.
Składniki:
Ciasto:
120ml śmietanki 30%
120 ml oleju roślinnego
2 jaja
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka przyprawy do piernika
2 jabłka
Kruszonka:
100g zimnego masła
160 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
Sporządzić kruszonkę z podanych składników.
Składniki suche i mokre ciasta połączyć oddzielnie w dwóch miskach, po czym wymieszać razem do jednolitej konsystencji. Dodać jabłka, obrane i pokrojone w kostkę, i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki (24x24 cm), posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut, do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz