Ukraińskie zrazy
Delikatne mięso w cebulowym farszem w środku to doskonała propozycja na obiad. Składniki są proste i dostępne w każdym domu a efekt z pewnością Was pozytywnie zaskoczy. Domownicy też z pewnością będą zadowoleni.
4 plastry karkówki, łopatki lub schabu
150 g mąki
300 ml śmietany 30%
4 średnie cebule
1 pęczek koperku
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki mielonej
2 łyżeczki octu
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
olej do smażenia
Mięso pokroić na 1 cm plastry i dobrze je rozbić z obu stron. Doprawić kotlety solą i pieprzem i odstawić na 15 minut. Połowę cebuli pokroić w półplasterki. W miseczce wymieszać olej z octem, dodać pieprz, odrobinę koperku i cukier. Do marynaty włożyć pokrojoną cebulę i mięso, odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć wszystko z mieszanki i na każdy kawałek mięsa nałożyć kilka kawałków zamarynowanej cebuli i zwinąć rulon. Można spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru.
Po usmażeniu zdjąć roladki z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Doprawić papryką i zabielić śmietaną. Kiedy wszystko dobrze się połączy, wsypać posiekany koperek. Jęli sos będzie za gęsty dolać wody. Do sosu włożyć roladki i dusić razem około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz