Szarlotkowe rollsy
Robiliśmy już kiedyś cynamonowe ślimaczki oraz takie z makiem, a dziś pyszne połączenia ciasta drożdżowego, jabłek i cynamonu. Zapach roznosił się po całej kuchni, a rollsy zniknęły dużo szybciej niż powstawały.
Ciasto:
500 g mąki
230 g mleka
30 g drożdży
60 g masła
50 g cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Smażone jabłka:
5 jabłek
1 łyżka cukru
sok z cytryny
Farsz:
40 g masła
40 g cukru
10 g cynamonu
cukier puder do posypania
Drożdże oraz cukier rozpuścić w letnim mleku. Następnie dodać jajka, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać i wsypać mąkę. Zagnieść ciasto (najlepiej zrobić to robotem kuchennym. Na początku będziecie mieli wrażenie, że jest za mało mąki, ale absolutnie jej nie dosypywać. Ciastu wystarczy dać trochę czasu, ugniatać, aż wyjdzie sprężyste. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny. W tym czasie jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni z odrobiną soku z cytryny oraz cukru. Dusić aż zrobi się taki ala mus. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na kwadraty (30x30). Posmarować miękkim masłem, następnie posypać cynamonem, cukrem i ułożyć jabłka. Ciasto zwinąć w roladę i wycinać plastry o grubości 2-3 centymetrów. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rollsy posmarować żółtkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika na około 20-25 minut. Gdy wystygnął posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz