Mantecados
Mantecados
to tradycyjne hiszpańskie ciasteczka, wytwarzane są z mąki pszennej zmieszanej
ze smalcem i cukrem. Ich nazwa wywodzi się od słowa manteca (hiszp. manteca –
tłuszcz, manteca de cerdo- smalec). Aby nadać im różne smaki Hiszpanie stosują kakao,
cynamon czy sezam. Bardzo proste w wykonaniu a można się poczuć jak na
wakacjach w Hiszpanii.
250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
145 g smalcu
2 łyżki gorzkiego kakao
Mąkę rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć ją przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, mieszając co 10 minut, żeby mąka wysuszyła się równomiernie. Wysuszoną mąkę przesiać, a na nią wysypać również przesiany cukier puder i kakao. Całość wymieszać. Następnie dodać smalec. Mieszać do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać okrągłe mantecados. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Gorące ciastka posypać cukrem pudrem i czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz