Zrazy po meksykańsku
Ciekawa obiadowa propozycja na zraziki z mięsa mielonego, nadziewane farszem z papryki i cebuli. Składniki proste i dostępne a efekt końcowy rewelacyjny. Do tego ulubiony ryż oraz surówka i domownicy lub goście zadowoleni i najedzeni. A pani domu dumna z efektu.
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
200 ml passaty pomidorowej
400 ml bulionu
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1,5 czerwonej papryki
2 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka śmietany
1 jajko
papryka ostra
pieprz
sól
kolendra mielona
Paprykę i jedną cebule pokroić w 3-4 cm długości paski i przesmażyć na oleju Drugą cebulę drobno posiekać. Mięso połączyć z odciśniętą bułką, z jajkiem, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
Z mięsa przygotować nieduże porcje-placuszki. Na każdej z nich ułożyć przesmażoną paprykę i cebulę a następnie całość zawinąć i formować zrazy.
Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, wlać 400 ml bulionu oraz dodać passatę pomidorową całość zagotować. Patelnię przykryć i dusić jeszcze 10 min. na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodać śmietanę. Gotowe zrazy podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz