Śledzie w sosie musztardowym

Na każde święta lub w okresie karnawału staramy się zrobić dla naszych gości jakieś nowe śledziki jakich jeszcze nie jedli i tym samym podzielić się przepisem z wami nasi czytelnicy. Zatem prezentujemy śledzie w sosie musztardowym. Fajny, ciekawy smak tylko sosik powinien być nieco bardziej żółty ale nam curry wyszło, a sklepy były akurat zamknięte. 


Składniki:

4-5 płatów śledzi a'la matias
50 g śmietany 18%
50 g majonezu
2 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
½ łyżeczki curry 
1 łyżeczka brązowego cukru
100 g cebuli cukrowej
pieprz

Cebulę obrać, przekroić na pół a potem w plasterki. Posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko ścisnąć ręką a następnie wypłukać pod bieżąca wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Śledzie wymoczyć około 3 godziny w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
W misce wymieszać musztardy, majonez, śmietanę, curry i cukier. Odstawić na 15 minut, żeby cukier się rozpuścił. Do sosu dodać śledzie i cebulę. Wymieszać. Przełożyć do słoika. Odstawić na całą noc do lodówki.







Komentarze

Popularne posty