Lebkuchen-pierniczki norymberskie
Lebkuchen to pierniczki norymberskie, w oryginale wypiekane na opłatku. My zrobiliśmy je w nieco spolszczonej wersji, ale naszym gościom smakowały. Samku dopełniał niecodzienny, miętowy lukier, który dopełniał smak naszych ciasteczek.
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych na mączkę migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
ok. 2/3 szklanki cukru pudru i wody tyle, by dało się ukręcić lukier
10-15 kropli miętowych
Suche składniki wymieszać w misce. Masło i miód podgrzać do roztopienia tłuszczu, lekko ostudzić i wlać do sypkiej mieszanki. Dodać skórki i mieszać (nie może być grudek). Ciasto powinno wyjść lepiące. Przykryć masę ściereczką i odstawić do ostudzenia, by zgęstniało.
Następnie robić z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (zachowując duże odległości, bo pierniczki bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć dłonią. Piec w temperaturze 180 C przez 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilę, by ostygły (są b. miękkie), dopiero potem przełożyć pierniczki na kratkę.
Ostudzone pierniczki polać lukrem przygotowanym z wody, cukru pudru i kropli miętowych.
Komentarze
Prześlij komentarz