Śledzie po chłopsku
Nazwy różnych sałatek śledziowych nas zadziwiają. Przepis na tę znaleźliśmy na kulinarneprzeboje.pl. Dlaczego po chłopsku, może dlatego że z ziemniakami? Ale czy nazwa jest ważna? Ważne że nam i naszym gościom smakowało i na pewno takie śledziki zagoszczą u nas na dłużej.
4-5 filetów śledziowych solonych a’la Matjas
3 średnie ziemniaki
2 jajka
6 małych ogórków kiszonych
1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
kilka gałązek koperku
pieprz
sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę dymkę umyć, pokroić w piórka, a jej szczypior posiekać. Koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Śledzie namoczyć minimum 3 godziny w zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1-1,5 cm.
Do większej miski przełożyć śledzie, pokrojone jajka, ziemniaki, ogórki, cebulę oraz koperek i szczypiorek. Majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem, dodać do powyższych składników i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Komentarze
Prześlij komentarz