Mini burgery

Nasze mini burgerki to doskonała przekąska zwłaszcza na przyjęcie dla dzieci. Idealnie pasują da małych rączek, a że od początku do końca są przygotowywane samodzielnie to wiemy co dajemy naszym milusińskim. Będą jeszcze lepiej smakowały gdy do pomocy zaangażujemy małych pomocników. 
Składniki:

Bułeczki:
25 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
120 g masła miękkiego
roztrzepane jajko do smarowania
odrobina sezamu

Dodatkowo:
500 g mięsa mielonego wołowego
szczypta przyprawy do mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli, pieprzu
sałata
ogórki kiszone

Sos czosnkowy: 
2 ząbki czosnku, 6 łyżek płaskich majonezu, szczypta soli oraz pieprzu

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml) , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, sól, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto odrywać na około 16 mniejszych kawałków, każdy wyrobić na kształt kulki.
Mini bułeczki układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać odrobiną sezamu. Odstawić bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni. Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz bułką tartą. Z mięsa formować małe kotleciki (dosyć cienkie) i następnie smażyć je na tłuszczu z obu stron.
W miseczce wymieszać przeciśnięty czosnek, majonez, sól oraz pieprz do uzyskania sosu czosnkowego.
Każdą wystygniętą bułeczkę przekroić na pół. Dół smarować sosem czosnkowym, nakładać sałatę, mięso, pokrojone ogórki, przykryć górną częścią bułeczki. Wbić wykałaczki.








Komentarze

Popularne posty