Sushi z ogórka

Niewiele składników, a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny. Uwielbiamy takie małe co nieco. Spróbujcie sami a Wasi najbliżsi z pewnością będą zadowoleni. Takie sushi z  posmakuje wszystkim nawet tym którzy stronią od tradycyjnego. 

Składniki:

1 ogórek świeży
1 serek śmietankowy typu Almette
100 g wędzonego łososia
czarny sezam do dekoracji

Świeżego ogórka pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, przy użyciu obieraczki do warzyw, tak by otrzymać długie cieniutkie paseczki. Następnie dokładnie odcisnąć przy użyciu ręcznika papierowego. Plastry ogórka układać na desce, tak by jeden zachodził na drugi. Całą powierzchnię, wyłożonych z nałożonych na siebie ogórków smarować serkiem śmietankowym. Na serek wyłożyć łososia. Kolejno całość zwijać w rulonik jak tradycyjne sushi. Co kawałek wbijać wykałaczki, a następnie ciąć na mniejsze kawałki. Każdy kawałek udekorować czarnym sezamem.







Komentarze

Popularne posty