Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem z rosołu i szpinakiem
Odwieczny problem co zrobić z kurczakiem z rosołu. My po kotlecikach i naleśnikach mamy dziś propozycję na zapiekankę ziemniaczaną. Do tego właśnie wspomniany kurczak i szpinak trochę sera i gotowe. Naszym zdaniem dodatek pieczarek również by się doskonale sprawdził.
1 udka z kurczaka z rosołu
ok. 0,5 kg ziemniaków
250 g szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 jajka
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka posiekanego koperku
50 g żółtego sera
50g mozzarelli
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić je i odstawić, by chwilę przestygły. Następnie pokroić w cienkie talarki.
Kurczaka oddzielić od kości, pokroić w kostkę i doprawić przyprawą do kurczaka szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć kurczaka przez kilka minut przełożyć na talerz. Następnie na patelnię włożyć szpinak, dodać masło i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Poddusić kilka minut.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dnie naczynia ułożyć połowę ziemniaków. Dodać kawałki kurczaka i szpinak.
Posypać zapiekankę startym żółtym serem i ułóż resztę ziemniaków.
W osobny naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Polać zapiekankę jajeczno-śmietanową masą i posypać startą mozarellą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 min. Na ostanie 5 minut można włączyć termoobieg by zapiekanka się ładnie przyrumieniła.
Komentarze
Prześlij komentarz