Zapiekanka makronowa z pulpecikami
Danie jednogarnkowe, a właściwie jedno naczyniowe, ponieważ się zapieka wszystkie składniki razem. Bardzo fajne danie, takie niedzielne, zaskakujące i po prostu smaczne. Makaron przeważnie wszyscy lubią, a zapiekany to już całkiem, a w sosie śmietanowym polecamy, po prostu.
Składniki:
opakowanie makaronu np. rurki
600 g mięsa mielonego
1 jajko,
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
1 cebula,
30 dag pieczarek
30 dag żółtego sera
kulka mozzarelli
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki +trochę do obtoczenia kotlecików
sól
600 g mięsa mielonego
1 jajko,
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
1 cebula,
30 dag pieczarek
30 dag żółtego sera
kulka mozzarelli
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki +trochę do obtoczenia kotlecików
sól
pieprz
majeranek
słodka mielona papryka
płaska łyżeczka musztardy
płaska łyżeczka musztardy
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, al dente, odcedzić. Podsmażyć cebulkę
pokrojoną w kostkę na odrobinie oleju. Jak się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, i po chwili dodać również
pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć kilka minut aż zmniejszą swoją
objętość. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w
kostkę, dorzucić do podsmażonych pieczarek i od razu wyłączyć gaz. Warzywa doprawić do smaku dosyć porządnie. Wymieszać z ugotowanym makaronem i startym
żółtym serem, dodać również śmietankę wymieszaną z łyżką mąki i
odrobiną soli. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Z mięsa formować w
dłoniach małe pulpeciki i obtaczać w mące. Na patelnię po cebuli
dodać odrobinę oleju i podsmażyć chwilkę pulpeciki i
przełożyć na wierzch zapiekanki. Na koniec porwać kulkę
mozzarelli i układać kawałki na wierzchu dookoła kotlecików. Piec w temperaturze 180℃ przez około 30 min.
Komentarze
Prześlij komentarz