Cataplana de Marisco

Młodzież z naszej szkoły uczestniczyła w praktykach zawodowych w ramach projektu "Staże w Portugalii" finansowanego z POVERVET-2020-1-PLo1-KA102-078846. Postanowiliśmy zgłębić wiedzę na temat kuchni portugalskiej i przygotować kilka specjałów. Cataplana de Marisco to tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Owoce morza z warzywami w lekkim winnym sosie to doskonałe połączenie, a nasi praktykanci mówili, że udało nam się zbliżyć smakiem do oryginału.

Składniki: 5 porcji

0,5 kg krewetek
0,5kg małży
100 g cebuli
250 g pomidorów
1 średnie czerwone papryki
1 średnie zielone papryki
120 ml wina białego wytrawnego
świeża kolendra
100 ml oliwy
sól
pieprz 

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić  w paski. Pomidory obrać ze skórki i pokroić  w kostkę.
Dodać na patelnie pomidory i paprykę i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Dodać na patelnię krewetki i małże, wlać białe wino i 300 ml wody.
Dusić na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Na koniec posypać posiekaną kolendrą.







Komentarze

Popularne posty