Rolada bezowa DACQUOISE

Dacquoise to inaczej orzechowa beza warstwowa. Zrobiliśmy tę bezę w formie rolady, dość ciężko było równo zwinąć, ale się udało. Smak rekompensuje trudy pieczenia i formowania. Jest to rolada lekka jak chmurka, pyszna, delikatna i puszysta z lekką nutką orzechową.
Składniki:

Beza:
4 białka
230 g cukru
2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem:
250 g serka mascarpone
250 g słodkiej śmietany 30- 36%
150 g masy krówkowej
40 g orzechów włoskich
80 g suszonych daktyli

Do dekoracji:
ok. ½ łyżeczki kakao
2 orzechy włoskie i 2 suszone daktyle

Blachę do pieczenia (30cmx 40 cm) wysmarować cienko olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier ze skrobią.  Bezę przełożyć na blachę i rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować krem. Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Serek mascarpone wymieszać łyżką z masą krówkową na jednolitą masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę dodawać po łyżce do mascarpone z masą krówkową i mieszać delikatnie szpatułką. Ok. 3 kopiatych łyżek kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Odłożyć do dekoracji. Do reszty kremu wmieszać delikatnie orzechy i daktyle. Krem wyłożyć na chłodną bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na ok. 3 cm. Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
Z wierzchu posypać kakao. Kremem z rękawa cukierniczego ozdobić roladę. Orzechy i daktyle przeznaczone do dekoracji przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć na roladzie. Roladę można podawać od razu. Dobrze jest ją schłodzić ok. 1 godziny w lodówce przed podaniem, ponieważ krem zrobi się stabilniejszy. 




Komentarze

Popularne posty