Potwornie straszne ciasteczka
Miały to być ciasteczka drożdżowe z marmoladą truskawkową w kształcie serduszek, ale przypomniało nam się, że zbliża się Halloween... no i nas poniosło. Niby zwykłe ciasto drożdżowe z marmoladą truskawkową, ale dodanie kilku otworów powoduje, że ciasteczka robią się niezwykłe. Lubimy takie eksperymenty, bo są twórcze, ciekawe i kreatywne. Spróbujcie zrobić swoje potwornie smaczne ciasteczka i zaskoczyć swoich gości.
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3 jajka
200 ml letniego mleka
4 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży suszonych
pół łyżeczki soli
marmolada truskawkowa
pół łyżeczki soli
marmolada truskawkowa
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać mleko, masło i 2 jajka, zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm i wycinać kółka szklanką. W połowie z nich wyciąć otwory w kształcie oczu i ust, jak na dyni. Na okrąg nałożyć marmoladę, przykryć drugim okręgiem z wycięciami. Widelcem docisnąć boki, by dobrze się skleiły. Pozostałe 1 jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch ciastek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz