Chlebek orkiszowy bardzo szybki
Orkisz różni się od zwykłej pszenicy tym, że zawiera więcej białka, minerałów i witamin, a także ma niższy indeks glikemiczny. Dlatego jest polecany przy chorobach metabolicznych, oczywiście w zależności od ich typu. Polecamy też wszystkim innym zjadaczom chleba, bo można go szybko zrobić i pachnie obłędnie. Taki chlebek domowy, ale zdrowy.
Składniki:
500 g mąki orkiszowej 650 lub 630
30 g siemienia lnianego
10 g słonecznika
10 g sezamu
10 g pestek dyni
10g soli
30 g cukru
13 g suchych drożdży
550 g wody o temp.32 stopnie
Składniki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia przez 20 minut. Przygotować blaszkę keksówkę (8x27) wysmarować masłem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temp 230 stopni 50-60 minut, wyjąc z blaszki.
Komentarze
Prześlij komentarz