Waflowy torcik michałkowy
Na pewno wszyscy znacie kultowe cukierki michałki, nasz torcik waflowy w smaku jest niemal identyczny. Taki tort polecamy szczególnie tym których piekarnik nie lubi. Efekt i smak robi wrażenie, a kto powiedział że tort zawsze musi być z pieczonymi blatami.
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
200g gorzkiej czekolady
3 szklanki mleka w proszku
2,5 szklanki zmielonych, niesolonych orzeszków ziemnych
paczka wafli najlepiej okrągłych
2 czekolady mleczne
Czekoladę rozpuścić w rondelku z grubym dnem lub na parze. Płynne mleko podgrzać z masłem i cukrem do rozpuszczenia składników. Do ciepłej, lecz nie gorącej masy dodać mleko w proszku i dokładnie połączyć tak, aby nie było grudek. Następnie dodać czekoladę i orzechy i wymieszać do powstania dość gęstej masy. Gotową masą przekładamy wafle, rozsmarowując krem równą warstwą. Obciążyć czymś ciężkim przez papier do pieczenia. czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować wafle.
Komentarze
Prześlij komentarz