Lody truskawkowo-śmietankowe
Już co prawda po sezonie truskawkowym, który tak na marginesie naszym zdaniem trwa zbyt krótko, lecz z pewnością każdy ma ich kilka w swojej zamrażarce. Można je przeznaczyć na zrobienie lodów. Przy obecnych upałach każdemu przypadną do gustu, a kolejka po dokładki ustawi się szybciej niż myślicie.
Składniki:
300 ml śmietanki 36%
300 ml zmiksowanych truskawek mrożonych lub świeżych
cukier puder
1 łyżka pasty waniliowej
Truskawki zmiksować dodając cukier według uznania, lub można nie dodawać go wcale w zależności od słodkości owoców. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru (według uznania) i pasty waniliowej. Do ubitej śmietanki dodać 2 łyżki musu truskawkowego i delikatnie wymieszać łyżką. Foremki na lody wypełniać na przemian musem truskawkowym i śmietanką. Przykryć i zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz