Bułeczki Bao

Bułeczki Bao wytwarzane są z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu (smalec, oleje roślinne, olej sezamowy), cukru, octu ryżowego i drożdży. Oryginalne chińskie nadziewane są przeróżnymi nadzieniami, a my potrzebowaliśmy pustych w środku do jednej z potrawy. To takie nasze parowańce, jak babcie kiedyś robiły.

Składniki:

550 g mąki pszennej
320 ml mleka
10 g suszonych drożdży
2 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka soli

Do misy robota wsypać suche składniki - mąkę, suszone drożdże, cukier trzcinowy i sól. Wlać mleko i 2 łyżki oleju.
Wyrabiać ciasto robotem na niskich obrotach około 10 minut. Następnie zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Misę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na oprószoną mąką stolnicę lub blat przełożyć wyrośnięte ciasto. Wyrabiać je kilka minut w dłoniach, formując podłużny kształt. Następnie odkrawaj równe kawałki ciasta i formować z nich kulki. Każdą z kulek smarować pozostałym olejem. Ułożyć je na desce i odstawić na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki przełożyć do bambusowego parowaru umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą. Parować około 20 minut. Podawać na gorąco.







Komentarze

Popularne posty