Tort borówkowy bez pieczenia



Masz latem urodziny, lub urodziny ma ktoś Ci bliski? Chcesz mu zrobić niespodziankę? Jednak piekarnik to twój wróg. Na pewno poradzisz sobie z naszym torcikiem borówkowym na zimno, a jubilat będzie zachwycony. Nie masz borówek? doskonale sprawdzą się również maliny, truskawki, jagody czy jeżyny. Zatem warto zapisać ten przepis i wykorzystać go w odpowiednim momencie. 



Składniki:

(na tortownicę o śr. 24 cm)
1 kg twarogu z wiaderka
100 g cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
pół kostki masła
400 g borówek 
200 g kakaowych herbatników
90 g masła
50 g czekolady gorzkiej (min 70% kakao)
czekolada do dekoracji

Herbatniki zmiażdżyć wałkiem, nie muszą być idealnie zmiażdżone. W rondelku roztopić na małym ogniu masło z czekoladą. Gorącą masę wlać do herbatników. Dobrze wymieszać. Wyłożyć całość na spód tortownicy, dobrze dociskając. Włożyć do lodówki.
W tym czasie do pół szklanki gorącej wody wsypać obie galaretki, mieszać aż się rozpuści, odstawić do ostygnięcia. Miksować masło z cukrem pudrem, tak żeby się dobrze połączyło. Dodać ser i nadal miksować do połączenia składników. Wlać płyn z letnią galaretką i na małych obrotach mieszać. Wsypać 250 g borówek i znów delikatnie mieszać- tym razem łyżką. Wyjąć spód z lodówki, wlać masę serową, udekorować borówkami i włożyć do lodówki żeby stężał. Przed podaniem posypać startą czekoladą.











Komentarze

Popularne posty