Pulpeciki w sosie kurkowym
Gdy jest sezon na kurki, lubimy je dodawać do wielu dań. Tym razem padło na sosik do pulpetów. I niby zwykłe danie stało się niezwykłe. A gdy pulpety się skończyły sosik można było dokończyć ze świeżym chlebkiem, własnej roboty. Ale to już w innym poście...
500 g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
50 ml mleka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki curry
1 łyżka sosu sojowego
1 jajko
bulion
mąka pszenna
olej
sól
pieprz
Sos:
250 g kurek
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
50 ml białego wina
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki posiekanego koperku
Mięso mielone włożyć do miski. Bułkę tartą wymieszać z mlekiem i odstawić do namoczenia na kilka minut. Bułkę z mlekiem dodać po zmiękczeniu do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dodać do mięsa. Dodać do niego przyprawę curry, sos sojowy, 1 łyżkę oleju, jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrobić dłonią. Formować nieduże pulpeciki i obtoczyć delikatnie w mące. Krótko obsmażyć z każdej strony na patelni z olejem, następnie przekładać do szerokiego garnka z gotującym się bulionem. Przykryć garnek z pulpecikami i gotować przez ok. 15 - 20 minut.
Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając zeszklić ją dodając w międzyczasie masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać oczyszczone kurki, chwilę podsmażyć i dodać wino. Mieszając co chwilę gotować przez ok. 5 minut. W międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem. Dodać śmietankę i gotować przez ok. 5 minut. Na koniec wymieszać z koperkiem i dodać pulpeciki. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 3 - 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz