Kajmakowe grzybki
Kruche grzybki, robione bardzo podobnie jak kultowe orzeszki . Ponieważ posiadamy patelnię z kształtami grzybków to żal było jej nie wykorzystać. Trochę zabawy było z ozdabianiem owych słodkości, ale myślimy że warto dla końcowego efektu.
4 szklanki mąki
3 żółtka
1 margaryna
1 łyżka smalcu
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu
szczypta soli
śmietana ile wejdzie
Dodatkowo:
masa kajmakowa
czekolada mleczna
czekolada biała
suchy mak
masa kajmakowa
czekolada mleczna
czekolada biała
suchy mak
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, formować niewielkie kulki i smażyć w patelni do grzybków. Po wystygnięciu nadziewać masą kajmakową. Kapelusze ozdabiać rozpuszczoną mleczną czekoladą. Nóżki zanurzać w rozpuszczonej białej czekoladzie i suchym maku.
Komentarze
Prześlij komentarz